A gyermekek és a szülők számára az orvosi kezelés legtöbbször szorongást, olykor félelmet kelt. Különösen jelentősek ezek az érzések, ha kórházi tartózkodás és műtét vár a gyermekre, amikor kórházban,  megszokott környezetéből kiszakítva kell töltenie esetleg több napot is.  A műtétek többségénél ez szükségszerű. Bizonyos feltételek mellett azonban egyes altatásban végzett beavatkozások, műtétek esetén ma már lehetőség van arra, hogy a gyermek a beavatkozás után, néhány órás megfigyelést követően hazabocsátható és nem szükséges az éjszakát feltétlenül bent töltenie a kórházban. Ekkor beszélünk un. egynapos sebészetről.

     Néhány általános információt szeretnénk megosztani a szülőkkel, és természetesen életkori sajátosságuknak megfelelően, a műtétre váró gyermekekkel. Az egynapos sebészeti beavatkozás feltétele, hogy sebészeti és aneszteziológiai (altatatási) szempontból is alkalmas legyen a gyermek a beavatkozásra.

 Általános feltételek:  

  • az adott betegség sebészeti aneszteziológiai szakmai szempontból végezhető legyen egynapos ellátás keretében (alább felsorolunk néhány gyakoribb kórképet)
  • betöltött egy éves kor
  • nincs komolyabb társuló betegség
  • a műtét utáni hazaszállításkor és otthonában a megfelelő felügyelet, gondozás biztosított
  • a gyermek otthonában megfelelő lakás- és higiénés feltételek
  • a gyermek otthonából (tartózkodási helyéről) személygépkocsival fél órán belül beszállítható a kórházba Az egynapos sebészeti beavatkozás után fokozott felelősség hárul a szülőkre. Az altatásban végezett műtét utáni legkockázatosabb időszakot a gyermek kórházi körülmények között, szakszemélyzet felügyelete alatt tölti. Altató orvosi és sebészeti vizsgálatot követően kerül hazabocsátásra. A további megfigyelésről és ápolásról a szülőknek kell gondoskodni. A szülő részletes tájékoztatást kap az orvosoktól az otthoni teendőkkel kapcsolatban

Az egynapos sebészeti beavatkozások folyamata:

A gyermeksebész a gyermek vizsgálata alapján megállapítja, hogy műtéti beavatkozásra van szükség. Amennyiben az adott kórkép kezelésére lehetőség van egynapos ellátás formájában, akkor műtéti előjegyzés történik egy adott napra. Részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatót kapnak a szülők a műtét előtti és utáni teendőikről.

 Műtét előtti teendők:  

  • laboratóriumi vizsgálatok (előjegyzéskor beutalót kap a gyermek)
  • altatóorvosi (aneszteziológiai) vizsgálat - a műtéti előjegyzéskor időpontot kap a gyermek a vizsgálatraA betegfelvétel a műtét napján, reggel történik meg. A gyermek éhgyomorral érkezik (a sebésztől és altató orvostól előzetesen pontos tájékoztatást kap a szülő).  
  • Fontos megjegyeznünk, hogy megfelelő körülmények között és a szabályok betartása mellett nem jelent a gyermek számára nagyobb kockázatot az ellátásnak ez a formája, mint a korábban szokásos, teljes időtartamú kórházi kezelés
  • Az előző napon összeállított műtéti program alapján megtörténik a műtét. A műtét után néhány órás kórházi megfigyelést követően a gyermek a sebész és az altató orvos vizsgálatát követően, közös engedélyük alapján bocsátható haza. Mindkettőjüktől részletes tájékoztatást kapnak az otthoni teendőkről és felhívják a figyelmet a szövődmények esetén szükséges teendőkre.