Kedves Szülők, Rokonok, Felnőttek!

Sosem jön jókor a baj!

Mi a hét minden napján dolgozunk és ügyeletet adunk, hogy segíthessünk,  de Önökre is nagy feladat hárul!

A gyermekek a világot, így a saját állapotuk súlyosságát is jórészt az Önök arcáról, viselkedéséről „tükröződve” fogják értékelni. Fontos, hogy a gyermeken a puszta együttérzés, a kétségbeesés és kapkodás nem segít! Különösen, ha orvoshoz kell fordulni, ne felejtsék, hogy a sérüléseknek nem az ivás és evés a „gyógymódja”, de kifejezetten hátráltathatja az esetleg szükséges beavatkozásokat.

Néhány tipp az elsősegélyhez:

Ütés éri a fejet:

(A csecsemők és kisdedek leggyakoribb sérülése, hiszen a testükhöz képest nagy és nem tudják védeni. Később is gyakran előfordul, akár fenékre eséskor is.)

Fontos, hogy történt-e eszméletvesztés, van-e emlékezetkiesés. Ezek esetén azonnal szükséges a gyermeket behozni az ambulanciára. A sérültnek első perctől nyugalomra van szüksége! Ne etessék és ne itassák! Pihenjen fekve! Ha autóval jönnek csak kíméletes tempóban közlekedjenek! Gondoljanak rá, hogy a gyermek ilyenkor érzékeny lehet a kilendülésekre és hányás jelentkezhet!

Ha a sérülés utáni időszakban (akár a következő 3 napon belül) ismétlődő hányások, megváltozott viselkedés, szédelgés, beszédzavar lép fel hozzák el a gyermeket vizsgálatra.

A vizsgálatnak nem szükségszerű része a röntgenfelvételek készítése vagy további képalkotó vizsgálatok, erről az ellátó orvos tájékoztatja Önöket.

Végtagsérülés:

A sérült végtagot ne lógassuk! Alkar illetve az alsó végtag lehetőleg vízszintesbe kerüljön (karfelkötés, lábszár polcolás). Ha a könyök fájdalom miatt nem hajtható be, a végtagot nyújtva rögzítsük, a beteget lehetőleg fekve szállítsák. Gyűrű, karkötő, bármi, ami duzzanat jelentkezése esetén rászorulhat kerüljön levételre.

Jelentős duzzanat, deformitás, kóros mozgathatóság esetén szükség lehet altatásban történő ellátásra, melynek kockázatát bármilyen gyomortartalom fokozza.

A gipszsínek nem terhelhetők, ellenkező esetben eltörhetnek és nemcsak nem rögzítenek, de további sérüléseket okozhatnak.

Sebzés:

Ha sebtisztításra, fertőtlenítésre nincs módunk, időnk, gyakorlatunk vagy bátorságunk laikusként - nem nagy baj. De ezzel szemben a sebeket bekötni szükséges! Természetesen célszerű lenne otthon, a „házi patikában” néhány sebellátáshoz alkalmazható szert és eszközt tartani, de ne feledkezzünk meg az autóban lévő „elsősegély dobozról”. A lejárt szavatosságú, tiszta kötszer is jobb mint pl. a papír zsebkendő.

 

A sérült gyermekek nevében is köszönjük, hogy elolvasta!