A székrekedést az orvosok és a szülők gyakran eltérően értelmezik. Orvosi szempontból a három napnál ritkábban bekövetkező, megfelelő mennyiségű spontán székletürítést tekintjük székrekedésnek. A szülők tévesen sokszor akkor is székrekedésről beszélnek, ha gyermekük kemény székletet produkál, ha nehezen tud székelni, vagy ha a székelési epizódok nem járnak sikerrel. Sajnos a szülőket az is megtévesztheti, hogy a gyermekük napi rendszerességgel kis mennyiségű hígabb székletet ürít (esetleg szennyezi fehérneműjét), de valójában normál mennyiségű széklet nem távozik, hanem felgyülemlik a vastagbélben. Ez az úgynevezett túlfolyásos széklet (encoporesis), amely már a tünetek súlyos formáját képezi. Ilyenkor akár már a hasfalon keresztül is tapintható a székletrög.

 

Ha bá5rmyilen Ön által rendellenesnek gondolt székletürítési szokást észlel gyermekénél, érdemes szakemberhez fordulni. Ha rendellenesség hátterében lehet, hogy nem megfelelő táplálkozási szokás (rostszegény étkezés), vagy elégtelen folyadékbevitel áll. Oki tényező lehet mozgásszegény életmód, bár ez gyermekeknél ritka, de pszichés probléma is (testvér születése, új környezet, iskola-, óvodaváltás, tanulási nehézség, családi problémák).

 

A gyermekkori székrekedés hátterében ritkábban fordul elő endokrinológia-gastroenterológiai megbetegedés vagy fejlődési rendellenesség, de természetesen a tünet fennállása esetén, ezek kizárására is minden esetben szükség van.

 

Vakbélgyulladás meghatározása

A vékony és vastagbél találkozásánál található vakon végződő bélszakasz a vakbél, melynek folytatása a féregnyúlvány. Nyirokszövetet környezeténél nagyobb mennyiségben tartalmaz - úgynevezett „nyirokszerv.”. Gyulladása a gyermekkorban leggyakrabban előforduló akut  hasi megbetegedés.

Lefolyása

A féregnyúlvány belsejében kezdődik a gyulladás leggyakrabban bélsárkő, limfoid hyperplasia idegentest következtében. A   folyamat a nyálkahártya felől terjed  az izomzat felé, gyakran már 6-12 órán belül  a bélfal elhal és átfúródik. A perforatio annál gyakoribb minél fiatalabb a beteg. A betegség folyamatosan előrehaladó, nem állítható meg, antibiotikummal fékezhető, de nem gyógyítható.

Tünetei

A fő jellemzője a hasi fájdalom, hányás és hőemelkedés, láz. Fokozatosan fejlődik ki a jobb hasfél  nyomásérzékenysége és a hasfal izomvédekezése. A hasi lelet lehet megtévesztő, mert a féregnyúlvány lehet a máj alá felcsapott helyzetű, de okozhat vesetáji érzékenységet és kismedencébe lelógó  appendix gyulladása a húgyhólyag irritációja miatt gyakori vizeléssel társulhat. Laborvizsgálatok közül a fehérvérsejtszám és egyéb gyulladásos paraméterek emelkedettsége is kórjelző lehet. Jobb alhasi fájdalomnak egyéb oka is lehet, a beteget nem elegendő egyszer megvizsgálni.

 

Differenciáldiagnózis

Szóba jön a székrekedés, gyomor -bél hurut, petefészektömlő, petefészek, petevezetés csavarodás, praemenstruális   fájdalom, jobboldali  tüdőgyulladás, vesemedence gyulladás,  bél gyulladásos betegsége pl: Chron betegség, és Schonlein –Hennoch  purpura, kizárt sérv, de leggyakrabban előforduló és legfontosabb elkülönítendő kórkép a bélfodorba levő nyirokcsomók megnagyobbodása, ami általában más betegségekhez társul.

Amennyiben a diagnózis bizonytalan a beteget mindenképpen fel kell venni megfigyelésre a kórházba. Csak többszöri fizikális vizsgálattal, ultrahang és laborvizsgálattal, vénásan adott folyadékpótlás mellett, éhgyomri állapotban dönthető el a betegség mikéntje.

Kezelés

  1. Amennyiben a vakbélgyulladás nem igazolódik, a beteg panasza fokozatosan csökken, majd megszűnik, a szájon át adott folyadékot és felépített táplálást tűri, akkor néhány nap múltán hazaengedjük. A betegség kóroka sokszor pontosan nem igazolható, többnyire felsőlégúti infectiót látunk hátterében, a bélfodorban lévő nyirokcsomók megnagyobbodásával.
  2. Amennyiben a vakbélgyulladás nem igazolódik, de a beteg hasi panasza fennáll, akkor gyermekgyógyászati kivizsgálásra lehet szükség.

3 A vakbékgyulladás diagnózisának felállítása egyenlő a sürgős műtét indikációjával. A műtét elvégzése laparascopiával illetve nyílt műtéti úton történhet.

A gyulladás mértéke, bélfali kiterjedése alapján többféle stádiumú vakbégyulladást különböztetünk meg, melyek közül a perforált, kilyukadt féregnyúlvány és a vele együtt járó hashártya gyulladás a legsúlyosabb. Perforatio esetén a hasüreget átöblíthetjük higított fertőtlenítőszeres folyadékkal (Braunol), ritkán a hasüreget draináljuk.

 

A műtét utáni felépülés mindenképpen függ a beteg tápláltságától, egészségügyi állapotától, előzményeitől, kórházi tartózkodás az egyszerűbb esetekben általában 4-6 nap.

A súlyosabb, perforált, hashártyagyulladással járó esetekben a beteg felépülése lassúbb. A műtét utáni időszakban adott infusio, antibiotikus terápia, lázcsillapítás csak lassan építhető le. A kiegészítő, a beteg folyadék forgalmának pontos ellenőrzésére szolgáló húgyhólyag katéter eltávolítása a megfelelő vizeletürítés, a bélműködés átmeneti leállása miatt behelyezett gyomorszonda eltávolítása csak a bélperisztaltika megindulásakor lehetséges. Az antibiotikumokat a peritonitis megszűnéséig adjuk

 

Periappendicularis infiltratum esetén nem végzünk azonnali műtétet, hanem   kombinált antibiotikus kezeléssel kíséreljük meg a gyulladás szanálását. Periappendicularis tályog kialakulása esetén oncotomiát végzünk. Ha sikeres a gyulladás visszafejlesztése a féregnyúlványt  a kezelés után kb  fél évvel távolítjuk el.

Szövődmények

A postoperatív v. peritonitises paralysis, tehát a belek mozgásának leállása, beöntésekkel, bélmozgatókkal kezelhető. Kb a műtét után 8-10 nappal alakulhatnak ki a bélelzáródás tünetei- általában egy vékonybélkacs letapadása, megtöretése miatt. Amennyiben a konzervatív kezelés eredménytelen reoperatióra  kényszerülünk. Későbbi időpontban jelentkező  bélelzáródás esetén a leszorító köteg vaskosabb. Kifejezett hasüregi gyulladás szövődménye lehet  hasüregi tályog-leggyakrabban a hasüreg mélyén a húgyhólyag, végbél közötti területen, a Douglas üreg területén, másodsorban a rekesz alatt.

Chronicus appendicitis

Tulajdonképpen nem létezik, a féregnyulvány gyulladása vagy kifejlődik vagy visszafejlődik-tartósan nem okoz panaszokat. Visszafejlődés után az appendicitis recidivájának lehetősége fenáll.

Primer peritonitis vagy elsődleges hashártyagyulladás

A fertőzés nem a tápcsatorna felől hanem  a vér úton fejlődik ki. Jellemző a magas láz, kifejezett leukocytosis / 20-30 ezer/, diffúz hasi érzékenység, esetleg defense. Lányoknál pneumococcus fertőzés esetén hüvelyi folyás észlelhető. Műtét során általában nyúlós váladék található a hasüregben. Masszív antibiotikus kezelésre / penicillin/ a fertőzés gyógyul.

További kérdés esetén keresse a miskolci Gyermeksebészetet személyesen, telefonon, vagy e-mailben.

Lágyéksérv ( hernia inguinalis )

A sérv a hasfal egy rendellenes (szerzett vagy veleszületett) nyílásán keresztül (sérvkapu) egy vagy több hasüregi szerv (sérvtartalom) előesése a lágyéktáji régióban. A fiúknál a herezacskók, lányok esetében a nagyajkak irányába.

Fiú gyermekeknél  gyakoribb előfordulás észlelhető. Ugyanis a méhen belüli fejlődés során a herék a hasüregen belül alakulnak ki, a magzati fejlődés során azonban fokozatosan szállnak le végleges helyük felé. Születéskor fiziológiás esetben már a herezacskóban tapinthatóak. A hasfalon való átlépési pontnál a hasüreget bélelő hashártyát elődomborítják, majd a lágyékcsatornán keresztül jutnak a hasüregen kívülre. A here mögött ily módon kialakult járat (sérvtömlő) záródásának zavarából adódóan a belek, valamint egyéb hasüregi szervek akadálytalanul követhetik a here leszállási útvonalát, kialakítva a lágyéktáji sérvet. A sérvek legfőbb tünete a lágyéktájon, herezacskóban, nagyajkak területén kialakuló fájdalmatlan elődomborodás.

A lágyéktáji sérv minden esetben műtéti megoldást igényel!

Az „egyszerű” sérv esetében a tapintható minden esetben fájdalmatlan sérvtartalom könnyedén, szinte ellenállás nélkül a hasüreg irányába visszahelyezhető. Ezekben, az úgynevezett szövődménymentes esetekben előre tervezetten, bármely életkorban (csecsemőknél - az altatási szövődmények minimalizálása érdekében - a lehetőség szerinti 3 hónapos kort kivárva) elvégezhető a műtét.

A lágyéksérv legrettegettebb szövődménye a kizáródás. Ekkor a szűk sérvkapu, mintegy gyűrűszerű leszorítást képez a sérvtartalom körül, az ellátó ereket komprimálva, annak vérellátási zavarát okozva. Órákon belül jelentkezhetnek a bélelzáródás, végső esetben bélelhalás tünetei (haspuffadás, kifejezett hasi fájdalom, hányás, véres széklet, akut has). A mielőbbi szakvizsgálat, diagnózisalkotás, szükség szerinti műtéti beavatkozás elengedhetetlen.

Fontos, hogy ne állítson fel öndiagnózist, ne kezelje otthon gyermekét! Minden lágyéktáji hirtelen kialakuló duzzanat, fájdalom, pirosság esetén haladéktalanul jelentkezzen gyermeksebészeti ambulanciánkon!

 

Vízsérv (hydrocele):

A korábban már részletezett, a here leszállásához társulóan kialakult járat részleges záródási zavara miatt, kialakulhat olyan szűkült járat is, melyen át csak a hasüregi vizenyő képes átjutni, így a sérvtömlőt folyadék tölti ki. Ha a járat teljes hosszában nyitott kommunikáló formáról beszélünk, mely esetében szülő arra lesz figyelmes, hogy a nap végére lágyéktájon fájdalmatlan, sokszor herezacskó vékony bőrén át kékesen áttűnő, fájdalmatlan duzzanat jelentkezik gyermekénél, mely reggelre, valamint nyugalomban magától megszűnik. A lágyéksérvvel ellentétben, a vízsérveknél a járat spontán záródása 1-2 éves korig bekövetkezhet, mely a vízsérv gyógyulásához is vezethet, avagy cisztaként lezáródva állandósulhat. Emiatt biztos szakorvosi vélemény után a műtéti beavatkozás csak 1 éves kor után indokolt.