Fitymagyulladás ( Balanitis )

Heges, szűk fitymanyílás mellett előfordulhat, hogy a fityma felfúvódik.  A vizelet ilyenkor bepréselődhet a fityma  és a makk közé. A makk felszínéről szabaddá váló, összegyűlő  hámsejtek sokszor fehér színű anyag képében csapzódnak össze, ez a smegma.   Az utóbbi, a benne lévő baktériumok és a vizelet, összekeveredve fitymagyulladást, balanitist okozhatnak.

Hogyan ismerjük fel?

A fityma gyulladásos, fájdalmas, a penisz bőre duzzadt, a vizelet a fájdalom miatt  elakadhat. A fityma nyílásán gennyes váladék, zavaros vizelet ürülhet.

Javasolt háziorvosi vagy gyermeksebészeti szakvizsgálat, a gyulladás megszűntetése. A fitymazsák higított Betadine oldatos öblítése. A gyulladás lezajlása után ismételt gyermeksebészeti vizsgálat a szűkület mértékének megítélésére.

Fityma letapadása vagy fitymaszűkület ??

A phimosis diagnózist a fityma heges szűkületére alkalmazzuk. Fontos elkülöníteni a az ún. sejtes letapadástól.  fityma egyik esetben sem húzható hátra, azonban az egyik egy fiziológiés folyamat a másik pedig gyulladás vagy erőltetett hátrahúzás miatt kialakuló berepedés miatt kialakuló heges szűkület.

A két fogalmat gyakran összekeverik.

 

A fityma letapadása  vagy  Adhaesio praeputii

A fityma belső lemezének a makk felszínéhez való szoros hozzátapadása, amely egy fiziológiás állapot.

A letapadás megszűntetése nem sürgős .

Az újszülött és kisded fitymanyílása éretlen, szűk, tágulásra csak minimálisan képes. Ebben a korban a fityma túlzott hátrahúzása annak berepedésével jár, a kialakuló sugárirányú sebek heggel gyógyulnak.  A heg egy kemény kötőszövet, mely tágulásra képtelen.  

Kezdetben elegendő ( 2 éves korig ), ha a makk csúcsán lévő húgycsőnyílást hozzuk látótérbe a fityma óvatos, kismértékű hátrahúzásával a gyermek esti fürdetése során, amikor a meleg víz hatására  fityma ellazul.  A fityma leválása spontán is elindulhat, amennyiben ez a gyermek 5-6 éves koráig nem történik meg, akkor háziorvosi, szükség esetén gyermeksebészeti segítségre van lehetőség. Ebben az életkorban ambulanciánkon érzéstelenítő krémet használva a fityma letapadásának oldását fájdalommentesen végezzük el.

Fitymaszűkület  vagy  Phimosis

A fitymanyílás szűkülete kialakulhat többszöri gyulladásos állapot, bőrbetegség vagy a fityma korai erőltetett hátrahúzása nyomán.

Gyermeksebészeti szakvizsgálat feladata megállapítani, hogy a fityma tágasságát egy steroidos kenőccsel előreláthatólag  növelhető e, aminek hatása 2 hónap használat után mérhető le. Természetesen ebben az állapotban vizelet ürítési zavar nem állhat fenn.

Amennyiben a vizelet a fitymaszűkület miatt elakad, a fityma felfúvódik, nyílása heges, nem tágulékony, abban az esetben a fityma eltávolítására van szükség, mely előjegyzéssel altatásban történik, melyről bővebben ambulanciánkon kap a szülő felvilágosítást..

Szükség esetén, vallási okokból is végzünk  körülmetélést.

Fitymagyulladás  vagy  Balanitis

Heges, szűk fitymanyílás mellett előfordulhat, hogy a fityma felfúvódik.  A vizelet ilyenkor bepréselődhet a fityma  és a makk közé. A makk felszínéről szabaddá váló, összegyűlő  hámsejtek sokszor fehér színű anyag képében csapzódnak össze, ez a smegma.   Az utóbbi, a benne lévő baktériumok és a vizelet, összekeveredve fitymagyulladást, balanitist okozhatnak.

Hogyan ismerjük fel?

A fityma gyulladásos, fájdalmas, a penisz bőre duzzadt, a vizelet a fájdalom miatt  elakadhat. A fityma nyílásán gennyes váladék, zavaros vizelet ürülhet.

Javasolt háziorvosi vagy gyermeksebészeti szakvizsgálat, a gyulladás megszűntetése. A fitymazsák higított Betadine oldatos öblítése. A gyulladás lezajlása után ismételt gyermeksebészeti vizsgálat a szűkület mértékének megítélésére.

A fityma cystája  vagy Cysta praeputii

Fájdalmatlan, fokozatosan növekedő, általában víztiszta folyadékkal telt képlet. Műtét útján távolítható el.

A hirtelen jelentkező heretáji fájdalom, a herezacskó duzzanata vagy kifejezett érzékenysége hátterében sokszor lehet olyan elváltozás, mely akár azonnali sebészi beavatkozást igényelhet, ezért ilyen esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

 Leggyakrabban a következő kórképek valamelyike észlelhető a tünetek hátterében:

1. a here kocsánycsavarodása

2. a herefüggelék csavarodása

3. a mellékhere gyulladása

 

1. A here kocsánycsavarodása

Gyakorlatilag bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban serdülő és újszülött korban találkozunk a kórképpel. Lényege, hogy a here a herezacskóban a saját tengelye körül megfordul, a herét ellátó erek leszorításra kerülnek és a here vérellátása megszűnik. Ez az állapot azonnali sebészi beavatkozást igényel, mert az oxigén hiányoy állapot károsítja a hímivarsejtek képződését, érését, valamint a here hormontermelő funkcióját. Kielégítő eredményeket 4-6 órán belül elvégzett műtét adhat.

Tünetei: kifejezett heretáji és lágyéktáji fájdalom, a here megnagyobbodása, esetleg magasabb állása, előrehaladott esetben a herezacskó falának duzzanata, gyulladása.

A műtét során a csavarodást megszüntetjük, amennyiben a here még életképes, azt a herezacskó belső felszínéhez rögzítjük megelőzve a későbbi újracsavarodást és az ellenoldali here rögzítése is szükségessé válhat. Amennyiben a here már elhalt, akkor azt el kell távolítani.

 2.A herefüggelék csavarodása

A herefüggelék a here felső pólusánál elhelyezkedő borsnyi képlet, fejlődési maradvány melynek megcsavarodása a herecsavarodáshoz hasonló panaszokat okozhat. 

Tünetei: kifejezett heretáji fájdalom, előrehaladott esetben a herezacskó falának duzzanata, gyulladása, a here körül gyulladásos folyadékgyülem felszaporodása. A kórkép a here vérkeringését nem veszélyezteti, azonban tünetei miatt összetéveszthető hozzá nem értő számára a here csavarodással, ezért mindenképpen sűrgős orvosi vizsgálat szükséges. Ebben az esetben a megcsavarodott herefüggelék sebészi eltávolítás indokolt.

3.A mellékhere gyulladása

 Az akut mellékhere-gyulladást leggyakrabban bakteriális fertőződés okozza. A tünetek gyakorlatilag megegyeznek a korábban leírtakkal. Az ágynyugalom, a borogatás és az antibiotikum terápia hatására a tünetek néhány nap alatt megszűnnek.

Lényeges tehát, hogy az előbbiekben leírt panaszok esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel a késlekedés a here visszafordíthatatlan károsodásával járhat!

Fontos, hogy ne állítson fel öndiagnózist, ne kezelje otthon gyermekét! Minden lágyéktáji, heretáji hirtelen kialakuló duzzanat, fájdalom, pirosság esetén haladéktalanul jelentkezzen gyermeksebészeti ambulanciánkon!

Vízsérv (hydrocele):

A korábban már részletezett, a here leszállásához társulóan kialakult járat részleges záródási zavara miatt, kialakulhat olyan szűkült járat is, melyen át csak a hasüregi vizenyő képes átjutni, így a sérvtömlőt folyadék tölti ki. Ha a járat teljes hosszában nyitott kommunikáló formáról beszélünk, mely esetében szülő arra lesz figyelmes, hogy a nap végére lágyéktájon fájdalmatlan, sokszor herezacskó vékony bőrén át kékesen áttűnő, fájdalmatlan duzzanat jelentkezik gyermekénél, mely reggelre, valamint nyugalomban magától megszűnik. A lágyéksérvvel ellentétben, a vízsérveknél a járat spontán záródása 1-2 éves korig bekövetkezhet, mely a vízsérv gyógyulásához is vezethet, avagy cisztaként lezáródva állandósulhat. Emiatt biztos szakorvosi vélemény után a műtéti beavatkozás csak 1 éves kor után indokolt.

Lágyéktáji sérv (hernia inguinalis):

A sérv a hasfal egy rendellenes (szerzett vagy veleszületett) nyílásán keresztül (sérvkapu) egy vagy több hasüregi szerv (sérvtartalom) előesése a lágyéktáji régióban. A fiúknál a herezacskók, lányok esetében a nagyajkak irányába.

Fiú gyermekeknél  gyakoribb előfordulás észlelhető. Ugyanis a méhen belüli fejlődés során a herék a hasüregen belül alakulnak ki, a magzati fejlődés során azonban fokozatosan szállnak le végleges helyük felé. Születéskor fiziológiás esetben már a herezacskóban tapinthatóak. A hasfalon való átlépési pontnál a hasüreget bélelő hashártyát elődomborítják, majd a lágyékcsatornán keresztül jutnak a hasüregen kívülre. A here mögött ily módon kialakult járat (sérvtömlő) záródásának zavarából adódóan a belek, valamint egyéb hasüregi szervek akadálytalanul követhetik a here leszállási útvonalát, kialakítva a lágyéktáji sérvet. A sérvek legfőbb tünete a lágyéktájon, herezacskóban, nagyajkak területén kialakuló fájdalmatlan elődomborodás.

A lágyéktáji sérv minden esetben műtéti megoldást igényel!

Az „egyszerű” sérv esetében a tapintható minden esetben fájdalmatlan sérvtartalom könnyedén, szinte ellenállás nélkül a hasüreg irányába visszahelyezhető. Ezekben, az úgynevezett szövődménymentes esetekben előre tervezetten, bármely életkorban (csecsemőknél - az altatási szövődmények minimalizálása érdekében - a lehetőség szerinti 3 hónapos kort kivárva) elvégezhető a műtét.

A lágyéksérv legrettegettebb szövődménye a kizáródás. Ekkor a szűk sérvkapu, mintegy gyűrűszerű leszorítást képez a sérvtartalom körül, az ellátó ereket komprimálva, annak vérellátási zavarát okozva. Órákon belül jelentkezhetnek a bélelzáródás, végső esetben bélelhalás tünetei (haspuffadás, kifejezett hasi fájdalom, hányás, véres széklet, akut has). A mielőbbi szakvizsgálat, diagnózisalkotás, szükség szerinti műtéti beavatkozás elengedhetetlen.

Fontos, hogy ne állítson fel öndiagnózist, ne kezelje otthon gyermekét! Minden lágyéktáji hirtelen kialakuló duzzanat, fájdalom, pirosság esetén haladéktalanul jelentkezzen gyermeksebészeti ambulanciánkon!

A húgycső fejlődési rendellenessége, melynek legszembetűnőbb tünete,  hogy a húgycsőnyílás nem a makk (glans) csúcsán, hanem a hímvessző (penis) alsó felszínén helyezkedik el. A fejlődési rendellenesség súlyossági fokától függően a húgycsőnyílás a makkon vagy a hímvessző bármely területén elhelyezkedhet. Súlyosabb esetekben a herezacskó (scrotum) vagy a gát területén nyílik a húgycső. A makk alsó felszínén, valamint a makk és hímvessző határán elhelyezkedő húgycsőnyílás gyakran szűk. Emellett jellegzetes, hogy a fityma a hímvessző alsó felszínén nem fejlődött ki, a felső oldalon viszont tömegesebb, kötényszerűen fedi a makkot. Gyakori velejárója a fejlődési rendellenességnek a penis görbülete. Oka, hogy a húgycsőhiány területén a szövetek rövidebbek, olykor hegesek, ami a hímvessző különböző mértékű görbületét okozza. Olykor csak a penis merevedésekor kerül felismerésre a görbület. 

Diagnosis: Megtekintéssel a diagnózis felállítható. A húgycsőnyílás szűkület mértékének megítélésére a vizelet sugár megfigyelése, olykor szondázás válhat szükségessé. A görbület megítélése olykor csak az altatásban végzett merevedési teszttel lehetséges.

Kezelés: A fejlődési rendellenesség megoldása műtéti. A rekonstrukciós műtétre általában 1 - 3 éves kor között kerül sor. Korábbi beavatkozásra húgycsőnyílás szűkület esetén van szükség. Ez a külső húgycsőnyílás műtéti bemetszését jelenti. Bármely életkorban elvégzendő a következményes húgyúti tágulatok és fertőzések megelőzése céljából. A húgycső rekonstrukciós műtétek a fejlődési rendellenesség súlyossági fokától függően egy vagy több lépésben végezhetőek. Görbület esetén fontos a görbületet okozó szövetek eltávolítása és ezt követően ugyanebben az ülésben történik meg a hiányzó húgycsőszakasz pótlása. A hiányzó húgycsőszakasz általában a penis vagy a fityma bőrének felhasználásával pótolható. Súlyosabb esetekben, amikor a húgycső nagyon hosszú szakasza hiányzik, sor kerülhet a szájnyálkahártyából vagy a húgyhólyag nyálkahártyájából vett szövetekkel történő pótlásra is. A műtétek után a vizelet átmeneti elterelésére a húgycsövön vagy a hasfalon keresztül bevezetett hólyagkatéter alkalmazására is sor kerülhet.

Szövődmények: A leggondosabban végzett beavatkozások után is előfordulhatnak szövődmények.  A leggyakoribbak a húgycsőnyílás, valamint újonnan képzett és az eredeti húgycső közötti varrat területén kialakuló szűkület és a sipolyképződés. Sipolyon a varratvonal területén kialakuló nyílást értjük, melyen vizelet ürül vizeléskor. A szűkületek nagy része tágításokkal megoldható. Ritkán van szükség a hegek bemetszésére. A kisebb sipolyok esetleg néhány hét alatt spontán záródhatnak. Amennyiben a záródás nem jön létre, a műtétet követően 3-6 hónap múlva műtéti zárás jön szóba.

A hirtelen jelentkező heretáji fájdalom, a herezacskó duzzanata vagy kifejezett érzékenysége hátterében sokszor lehet olyan elváltozás, mely akár azonnali sebészi beavatkozást igényelhet, ezért ilyen esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

 Leggyakrabban a következő kórképek valamelyike észlelhető a tünetek hátterében:

1. a here kocsánycsavarodása

2. a herefüggelék csavarodása

3. a mellékhere gyulladása

 

1. A here kocsánycsavarodása

Gyakorlatilag bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban serdülő és újszülött korban találkozunk a kórképpel. Lényege, hogy a here a herezacskóban a saját tengelye körül megfordul, a herét ellátó erek leszorításra kerülnek és a here vérellátása megszűnik. Ez az állapot azonnali sebészi beavatkozást igényel, mert az oxigén hiányoy állapot károsítja a hímivarsejtek képződését, érését, valamint a here hormontermelő funkcióját. Kielégítő eredményeket 4-6 órán belül elvégzett műtét adhat.

Tünetei: kifejezett heretáji és lágyéktáji fájdalom, a here megnagyobbodása, esetleg magasabb állása, előrehaladott esetben a herezacskó falának duzzanata, gyulladása.

A műtét során a csavarodást megszüntetjük, amennyiben a here még életképes, azt a herezacskó belső felszínéhez rögzítjük megelőzve a későbbi újracsavarodást és az ellenoldali here rögzítése is szükségessé válhat. Amennyiben a here már elhalt, akkor azt el kell távolítani.

 2.A herefüggelék csavarodása

A herefüggelék a here felső pólusánál elhelyezkedő borsnyi képlet, fejlődési maradvány melynek megcsavarodása a herecsavarodáshoz hasonló panaszokat okozhat. 

Tünetei: kifejezett heretáji fájdalom, előrehaladott esetben a herezacskó falának duzzanata, gyulladása, a here körül gyulladásos folyadékgyülem felszaporodása. A kórkép a here vérkeringését nem veszélyezteti, azonban tünetei miatt összetéveszthető hozzá nem értő számára a here csavarodással, ezért mindenképpen sűrgős orvosi vizsgálat szükséges. Ebben az esetben a megcsavarodott herefüggelék sebészi eltávolítás indokolt.

3.A mellékhere gyulladása

 Az akut mellékhere-gyulladást leggyakrabban bakteriális fertőződés okozza. A tünetek gyakorlatilag megegyeznek a korábban leírtakkal. Az ágynyugalom, a borogatás és az antibiotikum terápia hatására a tünetek néhány nap alatt megszűnnek.

Lényeges tehát, hogy az előbbiekben leírt panaszok esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel a késlekedés a here visszafordíthatatlan károsodásával járhat!

Fontos, hogy ne állítson fel öndiagnózist, ne kezelje otthon gyermekét! Minden lágyéktáji, heretáji hirtelen kialakuló duzzanat, fájdalom, pirosság esetén haladéktalanul jelentkezzen gyermeksebészeti ambulanciánkon!