Vízsérv (hydrocele):

A korábban már részletezett, a here leszállásához társulóan kialakult járat részleges záródási zavara miatt, kialakulhat olyan szűkült járat is, melyen át csak a hasüregi vizenyő képes átjutni, így a sérvtömlőt folyadék tölti ki. Ha a járat teljes hosszában nyitott kommunikáló formáról beszélünk, mely esetében szülő arra lesz figyelmes, hogy a nap végére lágyéktájon fájdalmatlan, sokszor herezacskó vékony bőrén át kékesen áttűnő, fájdalmatlan duzzanat jelentkezik gyermekénél, mely reggelre, valamint nyugalomban magától megszűnik. A lágyéksérvvel ellentétben, a vízsérveknél a járat spontán záródása 1-2 éves korig bekövetkezhet, mely a vízsérv gyógyulásához is vezethet, avagy cisztaként lezáródva állandósulhat. Emiatt biztos szakorvosi vélemény után a műtéti beavatkozás csak 1 éves kor után indokolt.

Lágyéktáji sérv (hernia inguinalis):

A sérv a hasfal egy rendellenes (szerzett vagy veleszületett) nyílásán keresztül (sérvkapu) egy vagy több hasüregi szerv (sérvtartalom) előesése a lágyéktáji régióban. A fiúknál a herezacskók, lányok esetében a nagyajkak irányába.

Fiú gyermekeknél  gyakoribb előfordulás észlelhető. Ugyanis a méhen belüli fejlődés során a herék a hasüregen belül alakulnak ki, a magzati fejlődés során azonban fokozatosan szállnak le végleges helyük felé. Születéskor fiziológiás esetben már a herezacskóban tapinthatóak. A hasfalon való átlépési pontnál a hasüreget bélelő hashártyát elődomborítják, majd a lágyékcsatornán keresztül jutnak a hasüregen kívülre. A here mögött ily módon kialakult járat (sérvtömlő) záródásának zavarából adódóan a belek, valamint egyéb hasüregi szervek akadálytalanul követhetik a here leszállási útvonalát, kialakítva a lágyéktáji sérvet. A sérvek legfőbb tünete a lágyéktájon, herezacskóban, nagyajkak területén kialakuló fájdalmatlan elődomborodás.

A lágyéktáji sérv minden esetben műtéti megoldást igényel!

Az „egyszerű” sérv esetében a tapintható minden esetben fájdalmatlan sérvtartalom könnyedén, szinte ellenállás nélkül a hasüreg irányába visszahelyezhető. Ezekben, az úgynevezett szövődménymentes esetekben előre tervezetten, bármely életkorban (csecsemőknél - az altatási szövődmények minimalizálása érdekében - a lehetőség szerinti 3 hónapos kort kivárva) elvégezhető a műtét.

A lágyéksérv legrettegettebb szövődménye a kizáródás. Ekkor a szűk sérvkapu, mintegy gyűrűszerű leszorítást képez a sérvtartalom körül, az ellátó ereket komprimálva, annak vérellátási zavarát okozva. Órákon belül jelentkezhetnek a bélelzáródás, végső esetben bélelhalás tünetei (haspuffadás, kifejezett hasi fájdalom, hányás, véres széklet, akut has). A mielőbbi szakvizsgálat, diagnózisalkotás, szükség szerinti műtéti beavatkozás elengedhetetlen.

Fontos, hogy ne állítson fel öndiagnózist, ne kezelje otthon gyermekét! Minden lágyéktáji hirtelen kialakuló duzzanat, fájdalom, pirosság esetén haladéktalanul jelentkezzen gyermeksebészeti ambulanciánkon!